Biciklističke staze

U nizu mogućnosti koje pruža rijeka Dunav, posebno se ističe cikloturistička staza duž riječnog toka, a u Osječko-baranjskoj županiji prolazi kroz slijedeća područja (etape):

  • Udvar - Duboševica - Topolje - Gajić - Draž - Batina - Zmajevac - Suza – Kneževi Vinogradi (34km);
  • Kneževi vinogradi - Grabovac - Lug - Bilje (19km) i
  • Bilje - Osijek - Nemetin - Sarvaš - Bijelo Brdo - Dalj (30km)

Iz definirane 3 etape vidljivo je da je dužina Dunavske rute u Osječko-baranjskoj županiji 83 kilometra.

Panoramski put mira

Biciklistička stazaZelena staza – staza koja spaja

Zelena staza - karta

Dobrodošli na Zelenu stazu!

Krenite s nama u istraživanje područja koje se proteže od zelene ljepotice rijeke Drave kroz zlatnu ravnicu, uz plodna polja i ribnjake do pitomog šumovitog gorja. Putem upoznajte ljude, njihov život i običaje, posjetite dvorce i tvrđave, okusite vrhunska vina, zasladite se tradicijskim kolačima, počastite se odličnom hranom, a pri tome uživajte bez grižnje savijesti biciklirajući kroz prekrasne krajolike.

Što je Zelena staza?

Prve zelene staze (Eng.: “Greenway”) datiraju iz 1800.-tih i zamišljene su kao staze za hodanje i istraživanje parkova, zaštićenih prirodnih područja i krajolika. Moderne Zelene staze povezuju se s Greenway pokretom koji je nastao u Sjedinjenim Državama 1950.-tih. Zelene staze su nezavisne staze koje slijede stare ili nekorištene putove a upotrebljavaju se za takozvani tihi promet ili putovanje nemotoriziranim sporim sredstvima poput hodanja, bicikliranja i jahanja. Kroz europske zemlje postoje stotine kilometara sporednih cesta koje se koriste kao koridori zelenih staza povezujući regije i zemlje. Hrvatska je putem ovog projekta, a Mađarska čak i ranije, su i same postale dio te velike europske mreže!

Zelena staza – staza koja spaja

„Zelena staza – staza koja spaja“ je IPA partnerski projekt koji ima za cilj potaknuti ekonomski rast u zapostavljenim ruralnim područjima Slavonije i južne Mađarske kroz razvoj tematske biciklističke staze duge 378 kilometara koja povezuje dvadesetak manjih sela, naselja i nekoliko gradova od sela Kemeš u Mađarskoj pa sve do sela Latinovac u Hrvatskoj te kapilarne staze u dolini Ormánság i Zlatnoj dolini. Projektom želimo potaknuti jačanje lokalnih ruralnih zajednica kroz bavljenje održivim seoskim ekoturizmom i proizvodnjom. Projekt su zajednički osmislile i provode dvije udruge iz Mađarske, Udruga za održivi Ormanšag i Zaklada Zajedno za djecu iz Kemeša i dvije iz Hrvatske, Slagalica - zaklada za razvoj lokalne zajednice iz Osijeka i Eko centar Latinovac. Aktivni eko-turizam povezuje Slavoniju i Ormánság te promovira njihovu kulturnu, gastronomsku i etničku tradiciju i raznolikost. Hrastove šume, vinogradi, žitna polja, med, vino, sir, kulen, zlatovez, Drava koja spaja, gostoljubivi domaćini… Bogatstva Slavonije i Ormánsága se mogu iskazati tradicijama, ljudima, ali i potencijalima ove regije koja može ponuditi bolju budućnost za sve njene stanovnike.

Opis Zelene staze

Zelena staza počinje u Mađarskoj, u Kemešu i obuhvaća Adorjás – K?r?s – Di?sviszl? – Terehegy –Harkány – Drávaszabolcs. Od graničnog prijelaza kod Donjeg Miholjca, Zelena staza prelazi na hrvatski teritorij i obuhvaća slijedeća mjesta: Donji Miholjac, Ivanovo, Bockovac, Viljevo, Kapelna, Kućanci, Bokšić, Beljevina, Đurđenovac, Feričanci, Orahovica, Našice, Kutjevo, Bektež, Čaglin i završava u Latinovcu, gdje je smješten „Zeleni centar“.

KONTAKT
Zeleni centar Latinovac – Greenway Center Latinovac
Latinovac 11, 34 350 Čaglin
tel.: +385 (0)34 221583
e-mail: ekocentarlatinovac@gmail.com
www.ekocentarlatinovac.hr/


BICBC

O projektu

Svrha ovog Projekta je poduprijeti održivi turizam i okoliš na području rijeka Mura-Drava-Dunav. Vodeći nositelj Projekta je Grad Mohač (Republika Mađarska) s partnerima iz Hrvatske: Gradom Belim Manastirom, Gradom Belišćem, Osječko-baranjskom županijom, Hrvatskim vodama i pridruženim partnerom Gradom Osijekom. Težnja je poboljšati turističku privlačnost na području Dunava i Drave te ostvariti infrastrukturu u vidu biciklističke staze koja će tvoriti skladnu i funkcionalnu cjelinu povezivanjem s rutama EuroVelo 6 (Atlantik – Crno more) i EuroVelo13 (Ruta Željezne zavjese). Na ovaj način kroz promotivnu kampanju u Republici Hrvatskoj i Republici Mađarskoj kreira se jedan, prepoznatljiv i turistički atraktivan proizvod kojim se nastoji privući veći broj turista iz Europskih zemalja, podići svijest te promovirati važnost biciklizma među mladima i lokalnim stanovništvom.

Ovim Projektom poboljšati će se usluge u biciklističkom turizmu, modernizaciji i razvoju te posvemašnjem unaprjeđenju biciklizma na ovim područjima.

Projektom BICBC osigurano je 20 parkirnih kućica za bicikliste koje su postavljene uz smještajne objekte na području Osječko-baranjske županije. Postavljanjem parkirnih kućica za bicikle osigurava se siguran prostor za odlaganje bicikala za vrijeme noćenja, kao i smještaj bicikala na suho mjesto u slučaju lošeg vremena. Svaka parkirna kućica sadrži i alat za popravak bicikala.

Parkirne kućice za bicikle postavljane su na sljedećim lokacijama:

Agroturizam Crvendać, Bilje
OPG Eftimov, Bilje
Seosko gospodarstvo Lacković, Bilje
Apartman Vunica, Kopačevo
OPG Sklepić, Karanac
Seosko gospodarstvo Ivica i Marica, Karanac
Seosko domaćinstvo i podrumi Kolar, Suza
OPG Gerštmajer, Zmajevac
Seosko domaćinstvo Novačić, Popovac
Seosko domaćinstvo Jurini dvori, Kneževi Vinogradi
Sobe kod Baje, Karanac
Kuća za odmor Takač, Batina
Bakina kuća, Erdut
Seosko domaćinstvo Stari dud, Erdut
OPG Branka Đurkov, Aljmaš
Krčma Stari mlin. Dalj
Seoski turizam Novosel, Gat
Seoski turizam Apin dvor, Bocanjevci
Udruga Zvono, Belišće
Prenoćište M&S, Valpovo

Informacije o atrakcijama na određenim područjima, manifestacijama, informacije o rutama, turističke ponude, objekti i pregledi objekata mogu se vidjeti na web stranici Projekta
Za promociju projekta napravljena je i Facebook stranica, preko koje također se promoviraju aktivnosti vezane uz projekt, biciklizam, turističku ponudu i atrakcije.

Svim sadržajima se može pristupiti i preko aplikacije BICB koja je dostupna za iduće operativne sustave: