Zemljopisni položaj

Osječko-baranjska županija, smještena je na sjevero-istoku Hrvatske, prostire se na površini od 4.152 km2, i četvrta je županija po veličini u Republici Hrvatskoj. Obuhvaća Baranju i sjevernoistočnu Slavoniju oko donjeg toka rijeke Drave prije njenog utoka u Dunav, koji je svojim plavnim područjem stvorio Kopački rit, park prirode zaštićen kao zoološki rezervat.

Status gradova imaju Osijek, Beli Manastir, Belišće, Donji Miholjac, Đakovo, Našice i Valpovo. Sjedište županije je u gradu Osijeku, koji je ne samo gospodarski, već i kulturni i obrazovni centar istočne Slavonije.

Izuzetno povoljan zemljopisni položaj na rijeci Dravi i uz Dunav, koji je jedan od najznačajinijih europskih plovnih puteva, zatim prirodni resursi koji se temelje na sastavu tla i klimi pogodnim za poljoprivrednu proizvodnju, termalne vode, očuvani okoliš i jedinstveno područje Kopačkog rita samo su dio pogodnosti koje pruža Osječko-baranjska županija.

Razvoj turizma županije počiva na lječilišnom, rekreativnom, lovnom i ribolovnom, te seoskom turizmu. Od turističkih zanimljivosti treba izdvojiti "Bizovačke toplice" s hotelom i kapacitetima koji nude usluge sportske rekreacije, te rehabilitacije i liječenja u fizikalnoj medicini koristeći ljekovitu geotermalnu vodu.

Izuzetno mjesto kontinentalnog turizma predstavlja jedinstvena ekološka oaza Parka prirode Kopački rit. Osnova za to su jedinstveni pejzaži, bogati i specifični biljni svijet, mnoštvo životinja, rijetkih ptičjih vrsta, bogate ribolovne vode i svjetski priznati kvalitetni fond divljači.