Povijest

Područje današnje Osječko-baranjske županije nastanjeno je još od vremena neolita, a najstariji poznat narod iz tog razdoblja su Iliri. U 4. stoljeću prije Krista prodiru Kelti koji na području današnjeg Osijeka podižu moćnu rimsku utvrdu i grad Mursu koju car Hadrijan 133. godine Uzdiže na status rimske kolonije. Nakon dugogodišnjeg uništavanja ove rimske naseobine i mnogobrojnih barbarskih plemena koji su prošli ovim područjem u 7. stoljeću, ovdje se naseljavaju Hrvati.

Sulejman II. i turska vojska 1526. godine osvojila je Osijek i cijelo ovo područje sve do 1687. godine kada ih austrijska vojska protjeruje. Od 18. stoljeća u sklopu Austro-Ugarske države ovo područje se intenzivno gospodarski razvija i širi.

Nakon I. svjetskog rata, 1918. godine, i ovo područje biva ujedinjeno u Državu Srba, Hrvata i Slovenaca, a od 1945. u sastavu je tzv. Nove Jugoslavije.

1991. godine Osječko-baranjska županija je prva na udaru agresije srpskih paravojnih snaga i jugoslavenske armije i gotovo polovina teritorija ove županije nije bila pod vlašću hrvatske države. Procesom mirne reintegracije, 15. siječnja 1998., Osječko-baranjska županija je u svojoj cijelosti vraćena u ustavno pravni poredak republike Hrvatske.