45.751147156437220 18.735082447528840
Položaj na karti

Kontakt Industrijska zona 1, Mece, Darda
+385 (0) 31 790 100
xxxupravaxtaxbelje.hr www.belje.hr

Povratak na listu objekata

Belje

Kompanija Belje se bavi proizvodnjom hrane već više od tri stoljeća.
Oranice, farme i proizvodni kapaciteti Belja nalaze se duž čitave kontinentalne Hrvatske. S 20.000 hektara obradivih površina, 30 farmi i pogonima prehrambene industrije Belje je danas najveći proizvođač svinjskog i goveđeg mesa, te kravljeg mlijeka u Hrvatskoj s certifikatima kvalitete i zaokruženom proizvodnjom „od polja do stola“.

Najpoznatiji i najnagrađivaniji suhomesnati proizvod Belja je Baranjski kulen. U najvećem pogonu za proizvodnju kulena u Hrvatskoj Belje proizvodi prepoznatljiv izvorni hrvatski proizvod Baranjski kulen i to prema recepturama starih baranjskih majstora. Kvalitetu i posebnost Baranjskog kulena ističe znak i titula Izvorno hrvatsko.

Pored suhomesnatih artikala, Belje je nadaleko čuveno i po vinima
Podrumi Belje najveći su hrvatski proizvođač grožđa s vlastitih nasada koji se protežu na 583 hektara duž južnih osunčanih obronaka Banovog brda. Blagom krivuljom brežuljci vinograda zaštićeni su od žestokih panonskih sjevernih vjetrova. Ove prirodne blagodati urodile su nizom izuzetnih vina, prvenstveno nadaleko čuvenom graševinom, najpoznatijim bijelim vinom u Hrvatskoj. Sve to pruža velike mogućnosti turističke i ugostiteljske promidžbe ovog područja. I upravo, turistička ponuda Podruma Belje započinje među vinovom lozom na vinskoj cesti dugoj gotovo osam kilometara. U srcu vinograda smješten je Vidikovac s kojeg se pruža najljepši pogled na valovite vinograde i dolinu u kojoj se nižu uređena sela, a u centru Kneževih vinograda nalazi se Podrum Belje, najveći baranjski gator (vinski podrum ukopan u brdo) koji datira iz 1526 godine. Ovo impresivno zdanje iza svojih teških vrata skriva dvije etaže dugačkih hodnika ispunjenih bačvama od najboljeg slavonskog hrasta. Blago podruma skriva tajnovita arhiva u kojoj se čuva najstarije vino Cabernet Franc iz 1949. godine.
Prostor podruma je i kušaonica vina s vinotekom i suvenirnicom.

U eno-gastro ponudi Belja posebno mjesto zauzima Restoran Kormoran koji je smješten na prostoru Parka prirode Kopački rit i nudi nezaboravan ugođaj u potpuno očuvanom prirodnom ambijentu.
Prostrana terasa, veliki park sa stazama za šetnju i zelene površine za igru djece savršeno se nadopunjuju s ponudom vrhunskih baranjskih gastronomskih specijaliteta.