Lov i ribolov

U Osječko-baranjskoj županiji na ukupnoj lovnoj površini od 347.685 ha ustanovljena su 83 zajednička lovišta, kojima gospodare lovačka društva, udružena u Lovački savez Osječko-baranjske županije, te 14 državnih lovišta, koja su pretežito u privatnom zakupu, ili je pravo lova povjereno Javnom poduzeću "Hrvatske šume" - Uprava šuma Našice (lovište "Đurđenica"), odnosno Uprava šuma Osijek (lovišta "Tikveš", "Podunavlje-Podravlje", te uzgajališta divljači "Mačkovac", "Kujnjak" i "Nabrđe").

Lov na području županije ima bogatu tradiciju, posebno na krupnu divljač, a i danas može ponuditi visoko trofejnu divljač u otvorenim lovištima (jelen, divlja svinja, srnjak), te u ograđenim lovištima (jelen loptar, muflon).

Od sitne divljači nudi se: fazan, šljuka, prepelica, trčka, divlja patka, divlja guska i zec. Lijepo uređene lovačke kuće nude kvalitetan smještaj i bogatu domaću kuhinju. Osim ritskog jelena u Baranji, te u nizinskim šumama Našica i Donjeg Miholjca, na području Starog Petrovog Sela stečen je 2001. godine trofej srnjaka, ocijenjen sa 191,65 CIC točaka.

Divlja svinja prisutna je u većini županijskih lovišta. Fazan je rasprostranjen na području cijele županije i glavna je lovna divljač u zajedničkim lovištima. Prirodna reprodukcija ne zadovoljava potrebe lovaca za ovom divljači, pa ih društva napučuju iz umjetnog uzgoja. Najveći proizvođač fazana na području županije je LD "Fazan" Darda.

Info:

Lovački savez Osječko-baranjske županije
P. Pejačevića 5, 31000 Osijek
tel.: +385 (0) 31 369 592
www.lovacki-savez-osijek.hr

Lovačka kuća Jarčevac
Petrijevci b.b., Petrijevci
tel.: +385 (0) 31 395 486

Lovačka kuća Kondrić
Kondrić bb, Kondrić
tel.: +385 (0) 31 892 000

Lovačka kuća Lacići
Koška bb, Koška
tel.: +385 (0) 31 647 212

Lovačka kuća Monjoroš
Monjoroš 3, Zmajevac

Lovačka kuća Prkos
Klokočevci bb, Našice
tel.: +385 (0) 31 607 221

Lovačka kuća Tikveš
Tikveš bb, Tikveš

Ribnjak "Blanje"

Kako se dolazi do ribolovnog raja?
Športsko ribolovni centar "BLANJE" nalazi se 5 km od Donjeg Miholjca, 10 km od madžarske granice, te 60 km od Osijeka (prema Zagrebu Podravskom magistralom).
Dolazite li iz pravca Osijeka (Podravskom magistralom), u D.Miholjcu skrećete za selo Ivanovo (udaljeno 4 km od D.Miholjca), te produžujete još 2 km do Blanja.
Dolazite li iz pravca Zagreba (Podravskom magistralom), u Viljevu Donjem skrećete prema Cretu Viljevskom. Nakon toga skrećete za Blanje, lijevo (putokaz).

Ribolovni turizam...
Ribnjak je dobio ime po selcu Blanje, koje se sastoji od 17 kuća, a naseljavaju ga seljaci poljodjelci i stočari. Ribnjak se prostire u obliku potkove, veličine 3,5 ha, te je s oba kraka vezan uz rijeku Karašicu. Uz obale ribnjaka rastu vrbe, hrastovi, juhe, koji čine ugodnu hladovinu za ribiče i izletnike. Sam ribnjak čine dva dijela, okružena Karašicom. Ribnjak je bogat svim vrstama ribe, naročito kapitalcima - šaran, som, štuka, amur...
Kompletan ribnjak ograđen je pletenom žicom dužine 1,450 m. Ulaskom na glavna vrata doživljavate "odmor za oči"...Livada uz ribnjak veličine 2ha, uredno pokošena trava podsjeća na englesko golf igralište. Na livadi se možete sunčati, igrati loptom, šetati i rekreirati svako na svoj način. Na kraju livade, u jednom dijelu ribnjaka, čeka vas kupanje u čistoj vodi, a pored same vode sunčalište na travi.
Čitav okoliš, tj. obale ribnjaka, redovito se održavaju, čiste, tako da se ne morate bojati da ćete nagaziti na staklo, trnje, insekte i slično. Pravi ljubitelji prirode usitinu mogu doći na svoje, a dobri kuhari pokazati vještinu u kuhanju fiš parikaša ili pripremanju dobrog roštilja. Uz taj kompleks nalaze se nadstrešnice, sa stolovima i klupama za odmor i objed. U tom sklopu je ribarska koliba, gdje možete kuhati i roštiljati uz minimalnu naknadu. U blizini se nalazi bunar s hladnom vodom i sanitarni čvor.

Škola u prirodi...
Za osnovne škole iz Hrvatske posebno organiziramo jednodnevni izlet-boravak u prirodi, sa mogućnošću vizualnog upoznavanja domaćih životinja, konja, krava, ovaca, koza, peradi...Zatim život kukaca u prirodi, život vodenih bića i riba, rakova, žaba, zmija. Dakle sve ono što u svakodnevnom životu više ne možete sresti to ćete naći u Blanju u prirodi. Bit će to doživljaj za svu djecu iz grada.

Ribnjak "Blanje"
Na ribnjaku postoji stalna ribočuvarska služba, koja naplaćuje ulaz, te kontrolira ulov, koji je za ribolovce s dnevnom dozvolom ograničen na 5 kg i upotrebu 3 štapa. Ribnjak djeluje kao udruga športskih ribolovaca poluzatvorenog tipa.
Ribnjak je otvoren od 15. travnja do 15. studenog, svakodnevno od 5 sati ujutro do 20 sati navečer. Ponedjeljkom je ribnjak zatvoren. Obale ribnjaka su uredne i čiste, te dostupne ribičima i izletnicima, bez stakla, smeća i ostalog, te se stoga umoljavaju posjetioci da za sobom ostave red i čitoću. Poželi li netko prenoćiti, to može učiniti u hotelu "Borik", u D. Miholjcu.

Kontakt:
Zdenko Farkaš
31000 Osijek, Ružina 1
tel/fax: +385 (0) 31 212 674

Blanje, Glavna bb, Pošta Viljevo 31531
tel/fax: +385 (0) 31 624 087

Našički "Ribnjak 1905"

Do Našica je iz smjera Zagreba potrebno dva, a iz Osijeka tek nešto manje od sat vremena vožnje automobilom. I onda još samo desetak minuta do sela Lađanska, do Našičkog ribnjaka...
Ribnjak je 1905.godine osnovao grof Pejačević, tijekom današnjice Ribnjak je postao dioničko društvo za uzgoj riba, ugostiteljstvo, trgovinu i turizam pod nazivom "Ribnjak 1905". Prostire se na 1.500 ha površine od koje je većina pod vodom. I nezaboravimo nju - uskotaračnu željeznicu, jer ona je zaštitini znak Ribnjaka. Kad se dođe na Ribnjaka upravo se prvo s njom posjetitielj upozna. Svojim vagonima i neizbježnim klopotnim očijukanjem sa tračnicama odvest će posjetitelja i upoznati ga s carstvom šaša, trstike i ostalog pratećeg bilja. I tek letimičnim gledanjem otkriva se još bogatiji ptičji svijet, sve prisutne patke, gnjurci, kormorani, trstenjaci, sjenice..

Kažu da po bogatstvu ptičjeg roda Ribnjak podsjeća na Kopački rit, no pitomi obronci Krndije koji se naziru u daljini ne dozvoljavaju zabunu. U srcu Slavonije, iako je sve više posjetitelja koji dolaze upravo s namjerom upoznati ptičji svijet i tako otkrivaju prvi slavonski "foto-safari", svakodnevni i zapravo već domaći gosti su lovci i ribiči. Njihova višegodišnja uspješna iskustva možda će vas uvjeriti da svaka "lovačka" odnosno "ribčka" priča nije nužno i laž. Posebice ako dođete na najveći ribnjak "Kravlje". Som od 20, ili pak šaran od 10 kilograma realnost su za svakog pravog i ustrajanog znalca "od udice i štapa". Njima tako potrebnu tišinu tek će iz daljine remetiti pucnji lovačkih pušaka. Organiziramo lov na patke i ostalu perad, te visoku i nisku divljač...
Hotelski smještaj nudi 10 soba sa dvadeset ležajeva, četiri suvremeno uređena teniska terena, restoran, terasu. Za sve one kojima je kuhinja i već gotovo jelo draže od nadmetanja i nadmudrivanja sa budućim plijenom, na Ribnjaku se nudi tridesetak specijaliteta, od kojih je većina nastala po recepturi našičkih ribara... 
Plus bogata vinska karta iz koje izdvajamo slasne kapljice što su ih iz grozdova u vino pretočili iskusni feričanački vinogradari i vinari. Posljednji u nizu naše ponude je novouređeni hotelski prostor.
Vaš je radni tjedan u gradu prepun obaveza, ali i stresova, neizvjesnosti, prometnih gužvi, neuredne prehrane, razočarenja... Neka vikend bude potpuno drugačiji!!! Posjetite "RIBNJAK 1905".

Informacije:
tel: +385 (0) 31 607 006