Gastronomija

Slavonci su bogatstvo njiva, šuma, rijeka i obora oduvijek znali pretvoriti u slastan zalogaj i podičiti se obiljem dobrog jela.

Malo se koja naša regija može pohvaliti tolikim bogatstvom recepture. U nadaleko poznatim slavonskim delicijama upletena je pokoja nit dalmatinske, zagorske, ličke i poneke druge europske kuhinje.

Mnoge prigode u životu Slavonaca bile su povod za velika slavlja. Tako su nastala prigodna jela pri žetvenim radovima, rođenjima, zarukama, vjenčanjima, crkvenim blagdanima (Božiću, Uskrsu, pokladama), poznatim slavonskim kolinjima...

Posebno se dičimo jelima pripremljenim po izvornoj recepturi kao što su čobanac, riblji paprikaš, pileći paprikaši i mnoga druga. Udomaćen je način pripreme povrća u obliku variva povezanog papriciranom zaprškom. U kući svakog pravog Slavonca bit ćete počašćeni domaćim kulenom, domaćom šunkom, suhom kobasicom, i drugim prepoznatljivom delicijama.

Široka duša slavonska, plemenito srce i poznata gostoljubivost učinit će užitak u ovim jelima nezaboravnim.

RECEPTI:


Fiš paprikaš

Pripremiti za 10 osoba
2 kg šarana
75 dag soma
25 dag štuke
3-4 glavice luka
5 dag soli
1,5 dag sitne slatke paprike
2-3 ljute papričice
15 dag ukuhane rajčice
3 dag sitne ljute paprike

Priprema:
Ribu očistiti i izrezati na komade odgovarajuće veličine. Očišćeni luk naribati ili samljeti. Na dno kotlića staviti luk, zatim ribu, ljute feferone i rajčicu nadoliti s 3-4 l vode i pristaviti kuhati na jaču vatru. Kad paprikaš prokuha dodati sol, sitnu ljutu i slatku papriku, te kuhati još oko 30 minuta. Uz riblji paprikaš preporučljivo je poslužiti domaće rezance koje treba skuhati i poslužiti posebno.


Šaran u rašljama

Pripremiti za 4 osobe
2 šarana težine po 1 kg
0, 3 dcl ulja
2 dag soli

Priprema:
Očišćenog šarana rasporiti na leđnoj strani i odstraniti mu škrge i iznutrice. Umeđuvremenu pripremiti rašlje od lijeskove grane, raskoliti po pola i u njih umetnuti šarana posoljenog i premazanog uljem. Na vrhovima pričvrstiti mekanom žicom. Tako uklještenog šarana peći na žaru i to na način da rašlje budu zabodene u zemlju pod kutom od 40% iznad žari. Šaran je pečen kada dobije lijepu rumenu boju , te ga trebamo odvojiti od rašlji. Može se poslužiti s prilogom i nakosanim češnjakom.


Janjetina ispod peke

Pripremiti za 4 osobe
2 kg janjetine
1 kg krumpira
2 dag soli
1 dag vegete
1 dcl ulja

Priprema:
Meso janjetine dobro natrljati mješavinom soli i vegete i pustiti da odstoji sat-dva. Krumpir oguliti, izrezati na kriške i posoliti. Meso i krumpir staviti u peku, preliti uljem i dodati malo vode. Peku položiti na žar od drva i ugljena. Poklopiti i na poklopac također staviti žar. Temperatura ne smije biti prejaka. Nakon 30 minuta skinuti poklopac i meso okrenuti, ponovo poklopiti i dodati žar, te peći do kraja 30-40 minuta. Po želji se uz meso prije pečenja može dodati paprika, luk, rajčica i drugo povrće.