Valpovo

Povijesni nam izvori kazuju da je od prvog poznatog pisanog spomena Valpova do danas proteklo gotovo 700 godina. Naime, tu tvrdnju potkprepljuju pisani dokumenti iz 1332. godine o postojanju valpovačke organizirane katoličke župe.

Od važnijih povijesnih datuma ističemo 24. travnja 1438. godine kada je Valpovo proglašeno trgovištem. Nakon dvomjesečne opsade, 23. lipnja 1543. godine, Turci su osvojili Valpovo i vladali ovim prostorima pune 144 godine. Od 1687. do 1721. godine Valpovom vlada Bečka dvorska komora. 31. prosinca 1721. godine valpovacko je vlastelinstvo poklonjeno barunu Petru Antunu Hilleprandu od Prandaua, koji je prvi barun u Valpovu. Smrću posljednjeg baruna Gustava 1885. godine, ženidbenim vezama, prvi valpovački grof postaje Konstantin Normann Ehrenfelski, a zadnji Rudolf, koji umire u Valpovu 1942. godine.

Najznačajnija godišnja manifestacija je Ljeto valpovačko, na kojem sudjeluju brojna kulturno-umjetnička društva s folklornim, glazbenim, scenskim i drugim programima.

Ribolov je moguć na obližnjim rijekama Karašici, Vučici, Dravi, jezerima i ribnjacima, a lov u okolici. Slavonski specijaliteti, divljač i slatkovodna riba te vrsna vina dio su ponude Valpovštine.

Dvorac Prandau Normann najvažniji je povijesno-kulturni spomenik u gradu Valpovu u čijem sklopu se nalazi srednjovjekovna cilindrična kula i u cijelosti obnovljena crkva sv. Trojstva. Valpovački perivoj s park-šumom prostire se na oko 25 hektara i jedan je od najvrijednijih primjera parkovne arhitekture Hrvatske. Njegova vrijednost se očituje u očuvanosti izvornog tipa engleskih pejzažnih parkova, a što je u parkovnom nasljeđu Hrvatske prava rijetkost. Prema najnovijim istraživanjima, u valpovačkom perivoju postoji 121 biljna vrsta drveća i vrlo rijetkog ukrasnog grmlja. To bogatstvo čini park malim arboretumom koji preporučujemo učenicima osnovnih i srednjih škola, te studentima prirodoslovnih znanosti u edukacijske svrhe, ali i svima onima koji vole nedoživljenu ljepotu prirode u ovoj zaštićenoj cjelini, koja je proglašena hortikulturnim spomenikom prirodne i vrtne akhitekture.

Više o Valpovu na www.valpovo.hr.