Petrijevci

Jelengrad - dvorac Normann-Ehrenfels je dvorac s možda najkraćim životom među hrvatskim dvorcima.

Postojao je samo tri desetljeća. Put kroz šumu, nekoliko starih stabala i malen humak od nekadašnjega vrtnog paviljona - sve je što je ostalo od lovačkoga dvorca i perivoja na obali Drave.

Jelengrad je i nakon sedam desetljeća još nazočan u sjećanju stanovnika Petrijevaca. Na njega podsjeća i istoimena gostionica, na cesti Petrijevci-Valpovo, izgrađena na mjestu lugarnice Zečevac koja je označavala ulaz u Lipovačku šumu i početak prilaza dvorcu.

Iako se nalazio nekoliko kilometara sjeverozapadno od Petrijevaca, na osami i na šumovitoj obali rijeke Drave, Jelengrad je bio dio Petrijevaca. To se mjesto - na polovici puta između Osijeka i Valpova, do kojih se mora izbrojiti 14 kilometara - nalazi na obali rijeke Karašice koja se upravo kod Petrijevaca ulijeva u Dravu.

Petrijevci su znani po rimskom naselju Murselli, po srednjovjekovnom nazivu Karaševo, po posjedu Ivanovaca (viteškoga srednjovjekovnoga reda), po zaštitniku sv. Nikoli (čija se crkva spominje 1333. godine, a to je i prvi spomen Petrijevaca - oppidi Petrievci), po mostu preko Karašice u tursko doba, te po tome što su Petrijevci tridesetih godina 18. stoljeća bili najveće naselje (sa 161 domaćinstvom) na valpovačkom vlastelinstvu.

Povijest Petrijevaca i Jelengrada nedjeljiva je od povijesti valpovačkoga vlastelinstva i od njihovih zemaljskih gospodara, baruna Hilleprand von Prandau i grofova Normann-Ehrenfels.